Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2016 21:04 - За прародината на викингите и защо Людовик Немски посочва и Нормански каганат в Европа.
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 12355 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 10.03.2018 16:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
Увод

image





Най-напред "Чулман Толгау, древнобългарският епос, споменава за героя Бира, който пръв дошъл в Бирак (Тракия), и предполагаме, че това е същият онзи най-стар крал на готите (гетите) Берик, за който Йордан пише, че бил дошъл от Сандза с три кораба хора. Какво е това Сандза? Готите/гети Йордан ги извежда от "остров Сандза", който обикновено се идентифицира със "Скандинавия" (за древните и средновековни географи "остров" е земя, заобиколена от вода, но не непременно изолирана от сушата - така и островите, и полуостровите се включват в тяхната категория "остров"). Според нас това е Сънджак от "Чулман Толгау" или територията между Дон, Кавказ и Каспийско море (Синдика при Херодот - земята на синдите, които през зимата пресичали Керченския пролив по леда, за да нападат Скития. А народът синд се споменава като един от компонентите на българите в "Джагфар Тарихы"). "Остров" е понеже има една древна представа, че Дон и Волга са свързани с някакъв речен ръкав, която се среща още при Птоломей и се запазва чак до средновековните арабски географи. Т.е. тук става дума за древен Идел и за население от там. А според сведенията на авторите от "Джагфар тарихи" в стари времена седемте племена на Идел имали общ щандарт - вълча глава, общи закони и обичаи и общо название - булгари...!
Също в "Чулман Толгау" се говори за седемте племена на именците. "Имен" вероятно е шумерското imin - "седем"




imageimage


Вляво: Конник от Източното приднестровско готско княжество снаряжен по древнобулгарски образец. Над него фрески на древнобългарска тежко въоръжени конници.
Вдясно : Сарматските катафракти участвали в дакийската война. Барелеф от колоната на имп. Траян.
Стяга с вълчата глава - Булг -ар.
web.facebook.com/photo.php

По-долу ще видим и от гледна точка на викингите, защо Людовик Немски
посочва и Нормански каганат в Европа. Сведенията от сборника "Джагфар тарихи" винаги много лесно се доказват и то не само данните във връзка с европейската история, но и за възникването на културите в Центална Америка например. Но за това по-нататък.
Сега за Европа:
В 871 г. краля на Източно-Франкското кралство Людовик Немски в писмо до византийския император Василий Македонец разтълкувал различните варианти на титулуване, в това число титлата "каган", като изредил четири каганата в Европа:
Аварския, Българския, Хазарския, и Норманския:

atil.blog.bg/history/2016/04/21/pyrvoto-pismeno-spomenavane-za-bylgarite-kato-narod-ne-e-v-a.1446218


За викингите


image



Викингите, в истинския смисъл на тази старинна дума, са съставлявали странствуващи отряди, които са извършвали по море нападения над чужди земи, без да пощадят ни едно достъпно кътче - от днешна Русия на изток до Исландия на запад и от Шотландия на север до Сицилия и мюсюлманския свят на юг. Никой днес не би пожелал да оправдава техните жестоки набези, но нима, ако става въпрос, за употреба на сила, другите европейци - от римските легионери до испанските конкистадори - не са били толкова безмилостни, колкото викингите? Понтието "викинг" обаче постепенно взе да се отнася към всички средновековни обитатели на северните страни, където приставали викингските кораби, и това доста съмнително название се слага дори на някои от днешните жители там.
Английският историк Дейвид Уилсън писа: "Независимо, че от британска гледна точка най-силно впечатление правят тъкмо морските авантюри на викингите, установените от тях връзки по суша с Изтока са не по-малко важни. Именно те са владели оживените търговски пътища през днешните територии на Полша и Западна Русия, които достигали на юг до Византия, а на изток - до Волга и Персия. Викингите също поддържали търговски връзки с Китай по прочутия "Път на коприната" през Центална Азия... Викингите са били велики пътешественици и правели истински чудеса в мореплаването; градовете им били големи търговски средища; изкуството им било оригинално, вдъхновено и влиятелно; притежавали са прекрасна литература и развита култура".



image

по Г. Джоунс. Викинги в Русия.



Той казва и следното: "Извършените от тях опустошителни нападения през VIII и IX век донесли на викингите трайна слава на пирати и разрушители - и все пак тяхната култура е била не по-малко изтънчена от културата на ограбваните от тях земи... И в края на краищата те не унищожават западната цивилизация, а я обогатяват. Някои елементи от тяхната правна система, традициите им относно личната свобода, страстта им към пътешествията, както и великите исландски саги, отразили тяхната героична ера - всичко това става част от нашето северноевропейско наследство." Така приключват оценките на британския историк.



image



Никой не знае къде е прародината на викингите. Несъмнено те са пришълци в Скандинавия. Повечето учени приемат, че те са дошли някъде от Кавказ или по суша, или по големите руски реки, като са плавали по течението.
Това предположение намира силна подкрепа в записаните през XIII век хроники на Сноре, където се твърди, че родината на първия, останал в народната памет крал на норвежците се намирала около Черно море, на изток от р.Дон.
Оттам би било лесно по реките, през съвсем къси участъци п осуша да се стигне до Балтийско море и Скандинавия. Известно е, че щом приемат християнството, норвежките викинги тутакси намират пътя в обратна посока, за да отидат в светите земи през Черно море и Босфора. Според Сноре древният викингски крал, повел своя народ на север от Черно море, се наричал Один, обожествен от викингите след смъртта му. Владенията му се простирали чак в Турция до времето, когато - отново според Сноре - легионите на римските императори настъпили навред и покорили всички народи. Поради тази причина великият праотец на викингските крале се отправил на север със своя народ и се заселил първо в Дания, после в Швеция и на края в Норвегия. Сноре изброява и посочва историята на трийсет крале, преди да стигне до поколението на Русокосия Харолд, обединил Норвегия в единно кралство. В случая стоим на здрава историческа основа, понеже споменатото събитие е станало през 872 г., в разгара на най-бурната част от викингската епоха.
Победата на Русокосия Харолд над многобройните местни владетели и вождове причинила значително брожение в страната и немалко дръзки мъже избягали със семействата си и своите привърженници, за да се заселят на откритите вече острови далеч в океана - острови, използвани дотогава от ннорвежците само за временни убежища по време на викингските походи. Сред бежанците, отправили се към далечните брегове на Исландия, бил и Ерик Червенокосия, роден край Ставангер, заедно със съпругата си Тьодхилд, майка на Лейф Ериксон. Близо десетилетие след бягството си от Норвегия Ерик Червенокосия открил Гренландия. С усет на същински агент за покупко-продажба на недвижими имоти той назовал новооткритата територия Зелена земя, след като заобиколил негостоприемния южен нос и съзрял по западната страна на острова, откъм Дейвисовия проток, огромни свежи ливади, подходящи за паша, които се простирали в подножието на величественни ледници.



image



С въвеждането на латинската азбука оригиналното норвежко писмо - руните - било изоставено и забравено. "Сагата за Инглинге", отразяваща самото начало на норвежката история и първоначалното заселване на Скандинавия, била записана от образования исландски книжовник Сноре Стурласон. Съгласно древната сага първите преселници от черноморското крайбрежие и границата между Европа и Азия донесли със себе си идеята за руническото писмо. За разлика от древнобългарското руническо писмо, което е почти идентично с тяхното, скандинавските учени са успели да възстановят това писмо и днес могат да четат техните руни. От това, което аз съм разбрал, те не само графично, но и смислово са близки до древнобългарските.



image





Основни източници:
1.) Тур Хейардал, "Древният човек и океанът", изд. Г.Бакалов, 1983,
2.) ДТ, изд.Болгар иле, 1994-7 г.










Гласувай:
3



1. atil - Зa бългaрските читaтели ще е инт...
14.05.2016 18:08
Зa бългaрските читaтели ще е интереснa еднa книгa-пътепис от шведски aвтор, преведенa е нa бългaрски . Тя се връзвa пряко към темaтa горе. Стaвa думa за един викингски поход по река Волга до арабския халифат. Автора е Артур Лундквист, книгaтa се казва "Роби за халифата". Там викингите, нaред с другото, дават описание и на г.Болгар, на волжките българи и на престоя си там ...!
цитирай
2. mindcontrol - Бирак
30.06.2016 12:46
Мисля, че грешиш в тълкванието, че Бирак е Тракия. Бирак би трябвало да е там, където е бил Шумер и днешен Ирак. В "Чулман толгау" пише, че областта се нарича Бирак заради изобилието от растението "бира". Като се навърже с историята и появата на бирата...
https://en.wikipedia/wiki/History_of_beer
http://www.sciencealert/this-5-000-year-old-clay-tablet-shows-ancient-mesopotamians-were-paid-for-work-in-beer
цитирай
3. atil - И до днес, българите предпочитат ...
30.06.2016 14:10
И до днес, българите предпочитат думата "бира" пред славянското и име - "пиво". Колко е германска тази дума е спорен въпрос, защото има много общи арийски думи и в булгар-тюркския стар език и в съвременния холандски или германски езици. Например.
Шумерите не са измислили бирата, те са отишли там на юг от север, след като вече са знаели да варят бира.
В Ранния Шумер са влизали и Балканите и Палестина и Египет. Само Центъра е бил в Междуречието.
Между другото това за Бирак е теза на Емил Коларов, който преведе "Чулман талгау" на български. Но аз съм склонен да я приема дори на доверие....., защото повече съм се занимавал с "Джагфар тарихи", отколкото с "Чулман таргау".
В древнобългарската митология се говори, че първата напитка е била бозата(може би тогава с повече алкохол...)я измислили боговете(алпите-духове всъщност, ангелите) и отначало я правели от просо. А бирата е втората и я наричали - бал или мал, това става на север далеч още преди Ранния Шумер да е съществувал. Тази напитка присъствала в масовите пиршества след общите моления към Тангра.
Т.е. тя е измислена на север и се варяла от културата ечемик, която е северна култура.
Виното е измислено на юг, там където виреело гроздето. То масово заменило бирата на северните колонизатори. За съжаление днес нещата сякаш се обръщат а и бирата не е това, което беше..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5648528
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031