Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2007 18:08 - Доброто, Лошото, Вселената и ние
Автор: venercheto Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4907 Коментари: 18 Гласове:
0

Последна промяна: 16.11.2007 18:29



Седяхме ония ден с един приятел и мъжа ми на биричка и спорехме за това как е устроен света, как са устроени хората и тем подобни. Приятелят ни излезе с познатата максима- "Няма добро без лошо. Ако няма лошо, как ще разбереш какво е добро? Как ще знаеш, че е ден, ако няма нощ? Как ще знаеш, че си здрав, ако никога не си бил болен?“...все в тоя дух.

- Ами ако ние сме твърде примитивни, за да можем да живеем само с Доброто?- попитах спонтанно. После се превърна в мислене на глас, ниe жените сме известни с товa. - Може би само при нас е така. Mоже би в други части на Вселената съществата одавна са разбрали, че само с Добро и Хубаво се върви напред?

Приятелят се хилеше, но видях и че се замисли. Така де, не искам да кажа, че Лошото няма своя принос по пътя към един Добър край. Пожара, които изпепелява горите до основи, същевременно обогатява почвата така че след него да израснат по-млади и силни гори. Личностните кризи- колкото и да са болезнени- обикновено водят до самопознание и истинско решение на проблемите, които ни измъчват. Какво ли би било обаче, ако можехме да разбираме неща за себе си и света без страдание и мъка? Ако си повярваме, че е възможно да учим без това да боли? Да разбираме нещата без непременно да познаваме техните антоними? Може би това би бил огормен скок в човешкото развитие. Може би ние само си мислим, че трябва непременно да страдаме, за да се развиваме?


Все повече се говори затова, че нещата които вярваме са нещата, които ни се случват. Ако седне да мисли човек над това, може да се уплаши от спектъра на неограничени взможности за развитие които се разкриват. Това ли ни спира тогава да се развиваме- страха?

И ако повярваме, че нищо лошо не може да ни се случи- така ли ще бъде? От собствен опит, откакто си правя експеримента да вярвам каквото ми харесва, ми се случват невероятно хубаво неща. Не е 100% както си го представям, понякога резултатите се забавят, но.. в крайна сметка, believe it or not, пак става това, което съм си представяла че ше стане! И колкото повече навлизам в това мислене, толкова по-естествено ми се струва като светоусещане. Би ли могло да значи, че един ден мога да изолирам Злото от живота си..от реалността в която живея- стига да го повярвам достатъчно силно?

Друг въпрос, на които нямам отговор- откога се е появило Злото? Дали винаги ги е имало? Една теория, която ми се струва логична е, че когато Човека се е отдалечил от Природата- основния му източник на енергия- е започнало и падението му към Лошото. Неспособни да си набавим добрата енергия, ние я търсим и грабим едни от други- било чрез скандали, било с побоища, било с психически тормоз..убийства, малтретиране..за всичко тва Фенг Шуи казва, че е болен опит да си набавиш липсващата ти добра енергия, която в древността всички сме имали.

Толкова въпроси без отговор...a може би отговорите ги има? Ако и вие като мен сте убедени, че не сме сами в тая Вселена, не се ли питате понякога защо сме оставени да се чувстваме толкова сами?

Имаше един Cтар Трек филм, даже ми е любимия, "First Contact".  В него една напреднала раса, Вулканците, кацнаха принудително на Земята, и се запознаха със Земляните. Екипажа на Стар Трек наблюдаваше цялата история, и си говореше помежду си: - Ако Вулканците не я бяха закъсали за еди кво си, никога нямаше да кацнат на Земята. Тя изобщо не ги интересува по принцип. Твърде примитивна."

Това също ми се струва добър отговор.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. chochy - истината е там някъде. Между дру...
16.11.2007 18:16
истината е там някъде.
Между другото не харесвам вулканците, прекалено са овладени и праволинейни.
цитирай
2. venercheto - а, на мен не ми харесват :) точно т...
16.11.2007 18:31
а, и на мен не ми харесват :) точно такива са..прекалено рационални и неемоциoнaлни! ама има много хора, които си падат по тях, включително и най-близкия ми..кво ли говори тва за него? :D
цитирай
3. venercheto - Интересно е как още има толкова хора ...
17.11.2007 03:32
Интересно е как още има толкова хора в 21-ви век, които си представят Бог като старец с бяла брада и приемат писаното в Библията за чиста монета..:) Извинявай, ама много прашлясало ми звучи всичко това- пък и никога не съм намирала в "Божиите" Книги много повече от шовешка ЗЛОба и глупост..

Между другото, гледал ли си филма "Цайтгайст"?
цитирай
4. begetron426 - Всички противоположности се удвояват...
18.11.2007 00:16
Всички противоположности се удвояват. Това означава, че първо съществуват противоположностите, а второ, че те се удвояват.
Съществуването и развитието на света е възможно само чрез съществуването на противоположностите /отрицателно - положително; лошо - добро ; черно - бяло; просто - сложно;.../ В началото не е имало предимство нито отрицателното, нито положителното. Били са различни само по противоположните си свойства, а са равностойни по всичко останало. Така са съществували като вечна и безкрайна материална субстанция, която е не сътворима и не унищожима. Развитието е тръгнало от най-простото и е стигнало до най-сложното човешкия мозък в това кътче на вселената, планетата Земя. Ето тук вече е уместно да кажем, че отрицателното, както и положителното винаги са съществували и никога няма да изчезнат. Само ще се променя нивото на усложняване на материалните структури и форми и нивото на разкриване, разбиране и приложение, което ще се извърши от човека.
Цивилизацията ни още е на много ниско ниво на разбиране на нещата в света, толкова ниско, че все още не сме разбрали, какво са противоположностите, какви са противоположностите и защо са противоположностите. Изводът е, че свят само на доброто никога не е съществувал, не може и няма да съществува. Защото такова съществуване е безмислено. За да има смисъл за човека и човешката цивилизация, ни остава само развитието, чрез което ще разкриваме природните закони и ще се развиваме ние и нашето общество. Така чрез познанието ще се развиваме, за да намалим намесата на случайността. Никога няма да я премахнем напълно, но по пътя на развитие ще ставаме по-силни, по-умни и по-човечни. Това вече е приближение до чавешкото щастие.
Тава е за съществуването на противоположностите, но за разбирането им е необходимо да знаем, че те не са две, а са четири с четири различни противоположно свойства. Затова се е появила Тетралектиката, която е разкрила удвояванито на противоположностите и е намирила смисъла на това удвояване, което е извлечено от обективното познание и е доказано чрез него, което нито мистиката, нито религията и нито една философия не можа да разбере и да докаже.
Креационизмът /сътворението/ опирайки се на Библията, може само да ни заблуждава, но не и да доказва истините си. Съществуването на човекът
е великото нещо, а неговото развитие ще го направи още по-велик.
цитирай
5. kremak - щом делим нещата на лошо и добро. . ...
19.11.2007 21:55
щом делим нещата на лошо и добро..недостатъка е в нас.А знаеш, идеите за идеалният свят..без лошо,като всеки го разбира по своему,докъде доведоха..
явно природата използва и едното и другото за еволюционните си цели,явно не е морална...все още контрастите са необходими,абе,който е създал този свят,явно си знае работата и един ден ще видим какво ни е намислил :)
цитирай
6. venercheto - разбирам какво искаш да кажеш :) но ...
19.11.2007 22:46
разбирам какво искаш да кажеш, kremak :) но никога не съм била съгласна с твърдението, че доброто и лошото били въпрос на възптиятие.
проблема е, че има неща които са универсално лоши- като изнасилването и малтретирането на дете. а и защо само на дете ? в тоя случай не мога да се съглася, че е въпрос единствено на възприятие, извинявай. както в мнoгoбройни добри постъпки (актове на обич) не можем да открием лошо, колкото и да се опитваме, така и в мнoгoбройни злини не може да се открие нищо "добро", дори за извършителя им. или особено за него.
благодаря ти за обширния коментар, begetron426 въпреки че не сме съвсем на едно мнение (Айнщайн е вярвал в Бог, знаеш ли? ), намирам разсужеденията ти за интересни :) въпреки че за мен от това, което казваш не може да се направи извод, че свят на дорборо никога не е съществувал и не може да съществува, честно казано...може па и аз да не разбирам, знам ли :) ако ти се занимава, можеш да го разясниш :)

поздрави и на двама ви, Венера
цитирай
7. kremak - така е, Венера, но с външни средства ...
20.11.2007 10:43
така е ,Венера,но с външни средства няма как да се изкоренят тези неща..винаги има някаква дълбока причина в престъпника и жертвата...щом нещо се случва има причини,често непонятни за нас..не трябва да се мисли само за наказанието,естествено е човек да се възмущава...закона за причинно-следствената връзка или прераждането обяснява много такива случаи...поздрави и от мен!
цитирай
8. venercheto - да, това за причината ми е ясно, и още ...
21.11.2007 02:15
да, това за причината ми е ясно, и още как..аз също не съм за наказанието под формата на това, което си представят повечето хора. ако накараме престъпника да усети какво е направил, да разбере...тогава той сам ще се накаже. какъв е смисъла да го тикнеш зад решетките за някакви години, и като излезе, първото нещо което да направи да е пак същото?
само че за да накараш толкова изкривен и болен човек да чувства правилно, е нужно адски много търпение- което е една от проявите на Любовта. :)
хубав ник имаш, между другото, харесва ми! :)
цитирай
9. begetron426 - Абсолютното съвършенство измества всичко друго
24.11.2007 00:38
Абсолютното съвършенство измества всичко друго. Затова неговото съществуване е забранено, за да съществува и се развива света на несъвършенната материя, в което има смисъл.
Първичната материя е абсолютна само като съществуване, защото е безкрен броя на елементарната и субстанционална същност, която е неделима, неразрушима и несътворима по горните причини. Нейната елементарност определя, че тя е най несъвършеното нещо, от което започва развитието, за да се стигне до човека и неговото общество. Тази елементарност е двойствена /положително и отрицателно/ с тетралектични свойства, което дава логично определението на съществуването и развитието. При развитието си тази същност запазва /положително и отрицателно/, което само се усложнява като се издига на по-високо ниво. Това е причината да не съществува само съвършено добър и съвършено зъл свят по отделно, а заедно добото и злото са относителни. Магат да се определят и развият както от вътрешните причини така и от външното битие на човека. Така вътрешните и външните условия си взаимодейсват като се развиват или деградират.
Направи един мислен опит като превърнеш който и да е предмет в абсолютен като го направиш безкраен, той автоматично става вечен. Всичко това е забрана на съществуването на , каквото е да е, а за да стане този предмет съвършенен е необходимо той да притежава безкрайани качества. Възможно ли е това и ще има ли място за света, защото той съществува, което съществуване показва невъзможността за съществуването на абсолютно съвършенство. Или светът или съвършенството. Новото тетралектично познание е намерило решението и обяснението на всико това и на много други неща и изложено в книгата "Тетралектика на природата". Поздрав за въпросите и интересите, които имате!!!
цитирай
10. анонимен - erirmrvWggCTq
24.05.2011 06:52
It's sopoky how clever some ppl are. Thanks!
цитирай
11. анонимен - wVKDbBtpZPS
24.05.2011 13:31
Very true! Makes a chnage to see someone spell it out like that. :)
цитирай
12. анонимен - nGScHBLtrsTB
24.05.2011 14:51
PgzL1u <a href="http://nitclhvoddgd.com/">nitclhvoddgd</a>
цитирай
13. анонимен - MflMjcWOaxddd
25.05.2011 17:38
HqIRno , [url=http://fdiygzztzkyx.com/]fdiygzztzkyx[/url], [link=http://qwoojnfbbplr.com/]qwoojnfbbplr[/link], http://fjsdkupwppke.com/
цитирай
14. анонимен - OWmCvrYUL
25.05.2011 17:54
Z2QxQM , [url=http://rdhuvxqvfnxo.com/]rdhuvxqvfnxo[/url], [link=http://dhjsxzdntwgh.com/]dhjsxzdntwgh[/link], http://jcfytmfhbplh.com/
цитирай
15. анонимен - drtugrAtavuXPPRba
28.05.2011 14:17
Gu6GeA <a href="http://yqzgsdpmieep.com/">yqzgsdpmieep</a>
цитирай
16. анонимен - GzgFkWDYcWslyyBK
28.05.2011 14:36
dACSqe <a href="http://kirkfrljidzm.com/">kirkfrljidzm</a>
цитирай
17. анонимен - fSLCZfrjNZs
31.05.2011 17:26
Q3nuiV , [url=http://izxpbbpssdiy.com/]izxpbbpssdiy[/url], [link=http://mhbyeerwbqqs.com/]mhbyeerwbqqs[/link], http://lkckudixxyix.com/
цитирай
18. анонимен - yvXYeRhQcnGCq
31.05.2011 18:25
bAx7Un , [url=http://msvnvuhaooez.com/]msvnvuhaooez[/url], [link=http://hvmwifvdgton.com/]hvmwifvdgton[/link], http://eyfmrlgifrbr.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: venercheto
Категория: Изкуство
Прочетен: 540211
Постинги: 89
Коментари: 779
Гласове: 4318
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930