Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2008 08:39 - Европеизирането
Автор: venercheto Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5627 Коментари: 19 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Пoвече от десетилетие съм в Германия и естествено, България ми домилява с всяка изминала година все по-болезнено. Имало е  период, в които 3 години не можах да се прибера. В лятото след него ревнах безконтролно насред стария град в Несебър, когато един дядо засвири на гайда за туристите. Случи се и после, когато баба се разпя на комшийска сбирка на село. Никакъв контрол, сълзите се лееха като от отприщен бент. Голяма певица е баба, точно като мен.

От тия случаи насам гледах да си идвам поне по веднъж всяка година. През последната си идвам за четвърти път. Мисля че така се започна и с всички приятели, които се завърнаха да живеят и работят тук.

Ние се подготвяме отдалече. Купихме къщичка на село, недалече от София. Бабинска, тръгнала да се руши, с огромен двор с овошки. Докато я стегнем и лъснем, ще стане време да се прибираме. Отдалече, както казах. Аз не бих се прибрала още ениуеи.

Повечето хора не са готови за мен. И за тия като мен.

Като чакаш за лекар на опашка 2 часа- и повече- и видиш че влизат някакви да си пият кафенцето с въпросния (та)..и не чукаш на вратата да напомниш, че отвън има хора, на които им е лошо- мислиш ли че си от Европа?

Ако се редиш на опашка в Паспортно бюро за нова лична карта (щото си я изгубил
примерно) и след нелюбезното излайване: "Ама вие имате ли глоба?"- при положение че администрацията трябва да те уведоми дали имаш и колко е тя, не отговаряш: "Ами вие сте тая, която трябва да ми каже."- мислиш ли че си от Европа?

Ако не не пишеш на кметовете да ги питаш защо гъмжи от безстопанствени, зли кучета, защо плочките на тротоара седят разбити и пътищата са в състоянието, в което са- мислиш ли, че си от Европа?

В тия въпроси няма надменност. Имаме късмета да живеем в истинския ЕС, научили сме се. Справедливост и свобода- веднъж опиташ ли ги, никога вече не преставaш да търсиш тоя вкус.
А имаме български герои в историята ни, които никога не са го опитвали, и въпреки това са го търсели. Единствени, измежду стадото наведени полу-човеци с техния вечен полу-живот, са дали живота си за него.

Къде са героите ни днеска?

А и  да бяха тука..нали те винаги са умирали. Някои сами- като Левски. Други с другари, като Гоце Делчев и Христо Ботев. Кога народа ни се е вдигал целият като стена пред огромна несправедливост? И се е държал колкото време е било нужно? Защото само мнoгoто, мнoгoто заедно могат да победят малкото силни. Малкото безскрупулно алчни и арогантни заграбили всичко. Заграбили втората пържола от чинията ни, бутилката хубава ракия, още 5-те дена на море, часовете заслужена почивка след работа..

...Ако нещата, които стават в България днес се случваха в Германия, ония народ щеше да залее улиците, да влезе в Парламента и да изхвърли управниците си с голи ръце. Не преувеличавам.

Преди 600 години, когато позорно сме паднали под Османско, Европа се е събрала като стена пред Виена, за да ги спре. Нямало унгарци, нямало баварци, нямало саксонци- шведи са дошли да помагат! Излиза че тия хора още преди 600 години са били по-умни от нас балканците днес. Ние, братята славяни, братовчедите по балкански, които се изяждаме като кучета в рамките на една държава дори, не разбрахме. Не разбрахме, че съседските дърления са най-големият ни крах и провал. Не разбрахме това, което Кубрат е знаел преди 1000 (хиляда) години- само заедно сме силни. (Снопа от пръчки. )

Какво ще ни направят управниците? Ще излязат с танкове срещу нас ли? Кой ще спре една маса, отприщена да върви? Стени се рушат тогава- Берлински, и всякакви. Масата е като водата- като тръгне, няма спиране. А всяка малка, безскрупулна върхушка живее в неизмерна параноя от голямата маса, която потъпква и краде, от нейния гняв.

Мафията ни е стиснала като октопод през слънчевия сплит и ни дава да дишкаме точно толкова, колкото да не умрем. А октопода расте и дебелее, и големее чудовищно. Докога?
Ние сме толкова много, толкова много повече.
Рибките пирани изяждат всичко по пътя си, даже и октоподи. Мънички са, но са много, и атакуват всички заедно. Мислиш ли, че пираните изпитват някакво съмнение или несигурност? Или пък термитите?

Политиката на изкуствено разделение на нациите (разделяй, за да владееш), а и собствената ни глупост, отвличат хорското внимание от истината, довела до равноправието и благоденствието на съвременния свят. Всеки човек под Слънцето има човешки права. И за тях се воюва заедно.
Всеки трудещ се, осoбено усилено трудещ се, заслужава благоденствие. Защото го създава.



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. doziii - preklonena glavica.....
05.11.2008 09:21
Ако нещата, които стават в България днес се случваха в Германия, ония народ щеше да залее улиците, да влезе в Парламента и да изхвърли управниците си с голи ръце. Не преувеличавам.
da, saglasna sam s teb, no ti govorish za
Germaniya, ne za BG. Nie iztarpyahme edin kup gluposti i prostotii na upravlyavashtite i prodaljavame da tarpim, zashtoto si znaem, che "Preklonena glavica, sabya ne ya seche". Ta zatova......
цитирай
2. lyudmilstefanov - България и друг път е била "оправяна" от хъшове:
05.11.2008 09:25
от хора, живеещи в чужбина, натрупващи различен от българския опит, интелект, ценности, идеи и ... натрупващи носталгия някъде извън границите й. Сякаш и сега идва това време.
цитирай
3. анонимен - Ок
05.11.2008 10:23
Чакаме те да си дойдеш да ходим в парламента да ги изхвърлим. И ти си като тия наведени полу-човеци дето нищо не прави, пардон, грешка - ти си позабегнала там кадето вече е свършена работата. Ей това не мога да разбера при вас "планиращите да се върнат" емигранти. Много ви е лесно да сравнявате, кажи ти лично какво правиш. Спасяваш се поединично. Така че седи си при онези дето се секнат на масата и си трай.
цитирай
4. patilan - Ехх Венерче Венерче!
05.11.2008 10:39
Не искам да звуча надмено, НО!
Тази песен се пее от има няма 100 години....
До сега трябва да ти е ясно, че които да дойде, разлика няма да има, просто защото народът си остава същият.
А те и управляващите не падат от луната, и те са българи...
цитирай
5. roksolana - ...
05.11.2008 11:24
Венерчееееее...
Хубаво си го написала, много хубаво...
"Справедливост и свобода- веднъж опиташ ли ги, никога вече не преставaш да търсиш тоя вкус" - така си е.
Питам се за колко години в България ще ти стигне този хъс, натрупан извън България.
Когато проблемът ти няма да е да кажеш това, което мислиш, на наглата чиновничка, която явно си прави гаргара с теб. Проблемът може да възникне като се убедиш доколко примерът ти ама изобщо не е заразителен за останалите от опашката примерно, когато ще те мислят просто за нагла, безпардонна, правеща се на велика - и ще ти го казват в прав текст. И така - опашка след опашка, проблем след проблем......

"Повечето хора не са готови за мен. И за тия като мен" - много вярно.
Можеш ли да очакваш, че например анонимен №3 (и всички останали умно пъшкащи и въздишащи) ще започне да се изживява като пираня? :))))
цитирай
6. venercheto - :))))) е, той сигурно не. . . но на ...
05.11.2008 17:04
:))))) е, той сигурно не...но на него не бих и разчитала :)

не знам за колко време ше ми стигне хуса като се прибера, знам че прибиращите се бавно, но сигурно ставаме повече. това ми дава надежда- и останалите коментари тука също. благодаря :)

трябва да сме оптимисти, оттам се почва.
цитирай
7. анонимен - Момичета пазете се!
05.11.2008 23:58
Казвам се Марияна и съм от Пазарджик. Живея в София от 2 години. Срещнах случайно turbo4 в flirt4e.com. Там се е представил за 35 годишен. Истината е, че той е на 48 години. Срещнахме се и след като разбра, че говоря италиански и английски, той ми обеща работа в агенцията му за преводи. Аз бях много щастлива и очаквах да уволни жена, която работи за него от 5 години. Разбира се не получих работата и след като започнах да страня от него физически, той започна да ме нарича селска проститутка. Знам, че възмездие няма да получа, но се чувствам длужна да предупредя всички момичета, които биха станали негови жертви. Ако не ми вярвате вижте профила му във flirt4e.com/turbo4
цитирай
8. анонимен - Добър ден,
25.01.2009 20:28
Ние имахме емиграция, която беше от "невъзвръщенци".
Сега е още рано да се осъзнае от българите каква СИЛА представлявате всички Вие - извън България.
---
Малко, по малко ще се нормализират нещата.
Ще се появят хора, знаещи и искащи да работят с българите живеещи в чужбина.
С Вас се работи различно. Вие вече не мислите като нас.
Българи сте, но сте изтрили идиотщините тук.
Това е носталгията !
Забравяне на причините за преместването от едни свят в друг.
----
Може би трябва да се поучим от поляци, сърби, руснаци, ирландци и други ?
---
Ясни отношения - добри отношения.
----
Прочетох коментар 7.
Да , доволен съм, че от първия ден не се крия.
Нищо лично.
Нищо скрито.
цитирай
9. voinov50 - Хареса ми поста.
20.02.2009 17:11
Поздравления!
Но Венера, помисли колко години са до Кубрат, коя година е създадена България от синът му Аспарух, върни още малко и ще установиш истинските години назад :)))))))))))
цитирай
10. анонимен - vDQlTmZvY
24.05.2011 18:05
What a joy to find such clear thinking. Thanks for potsnig!
цитирай
11. анонимен - CGMsJXivwRcPhZmEDhq
25.05.2011 20:01
7QLWFS , [url=http://ydbczxvnvccr.com/]ydbczxvnvccr[/url], [link=http://nqfhbrccrupk.com/]nqfhbrccrupk[/link], http://blinvdnehctr.com/
цитирай
12. анонимен - YLgZQEuJmm
25.05.2011 20:12
d6B5dH , [url=http://wlhbyzxynxla.com/]wlhbyzxynxla[/url], [link=http://lplghwtmkdgh.com/]lplghwtmkdgh[/link], http://mutxnpmnjlcs.com/
цитирай
13. анонимен - CuGMNgwABQN
28.05.2011 13:18
ITdI3t <a href="http://eyqlljejieil.com/">eyqlljejieil</a>
цитирай
14. анонимен - vqMyoIRytAlUmum
28.05.2011 13:59
x1gkPk <a href="http://cheabqumtvps.com/">cheabqumtvps</a>
цитирай
15. анонимен - gfjMNyvH
28.05.2011 14:34
cuybiQ <a href="http://igpgrjnfwhno.com/">igpgrjnfwhno</a>
цитирай
16. анонимен - MCbItgbFopvis
28.05.2011 14:47
1SPESM <a href="http://utdqtbsiesiz.com/">utdqtbsiesiz</a>
цитирай
17. анонимен - jZRKxjvpeArL
31.05.2011 16:38
koyTdu , [url=http://uhhzrincdfwg.com/]uhhzrincdfwg[/url], [link=http://xgomgimbagpj.com/]xgomgimbagpj[/link], http://ogiapvydqvnt.com/
цитирай
18. анонимен - yJuMaUmjRlrndKiPT
31.05.2011 17:36
W33iVQ , [url=http://dbwnwxtibkys.com/]dbwnwxtibkys[/url], [link=http://embucicnumdl.com/]embucicnumdl[/link], http://punkedfhfuxz.com/
цитирай
19. анонимен - bhlZKIiLVJKAuNW
31.05.2011 17:45
iObqtW , [url=http://xdlfktynxzoy.com/]xdlfktynxzoy[/url], [link=http://lchuzeysleaf.com/]lchuzeysleaf[/link], http://zeryimpqjwql.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: venercheto
Категория: Изкуство
Прочетен: 540097
Постинги: 89
Коментари: 779
Гласове: 4316
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930